Çay kendine ilaç oldu

Posted by

ALEYNA SEVİM İstanbul – “Her Dem Toprak İçin” projesi kapsamında bu gübreler sayesinde çay bahçelerinde verim ortalama yüzde 37 arttı. TEMA Vakfı ile Doğuş Çay’ın ortak projesi kapsamında, sürdürülebilir çay üretimi için toprak sağlığı organik maddeyi artıran doğal gübreyle korunuyor. 

13 bin kişiye eğitim 

Projenin, çay bahçelerindeki toprakta kimyasal gübre kullanımından kaynaklanan asitlenme sorunu aşmak için başladığını kaydeden TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Çay üreticileriyle eğitim çalışmaları yapıldı. 13 binden fazla kişiye eğitim verildi. Bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı’nca da çay topraklarında asitleşmeye neden olan kimyasal gübrelerin satışı yasaklandı ve proje ilk hedefine ulaştı. İlk uygulama ili olarak Rize seçildi. 2021’de Trabzon ve Artvin illeri projeye dâhil edildi. Çay bahçelerinin yerlerinin belirlenmesinde, organik üretim yapılan bölgeler ile daha geniş bir alana hitap etmek amacıyla farklı vadilerdeki çay bahçelerinin yoğun olduğu bölgeler tercih edildi” dedi. 

Toprak enzimlerini iyileştirdi

Deniz Ataç, çayın işlenmesi sonucundaki atıklarının çevresel sorun yarattığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Araştırma sonuçları, çay atığı kompostunun toprak enzimlerinde iyileşmeler sağladığını ve besin elementleri içerdiğini gösteriyordu. Kimyasal gübrelemeye devam edilseydi üretilen yaş çay yaprağı miktarı yüzde 37 daha düşük olacaktı. Bir diğer önemli gelişme, çay topraklarının sağlığında görüldü. Tarım kireci uygulamaları ile toprak pH değerleri yükseldi, yapılan toprak analizleri sonucu topraktaki besin elementlerinin arttığı belirlendi.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir