CHP PM toplandı: Kurultay tarihi belirlenecek, kongre süreci tartışılacak
5 mins read

CHP PM toplandı: Kurultay tarihi belirlenecek, kongre süreci tartışılacak

ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) kongre tarihini netleştirmek üzere toplandı. PM üyelerine gönderilen toplantı çağrısında resmi gündem maddeleri olarak; genel başkan sunuşu, siyasi gelişmelere dair değerlendirmeler, il ve ilçe temsilciliklerinin yıllık hesaplarının onaylanması ve partinin genel başkan seçiminin yapılacağı kurultayın tarihinin netleştirilmesi sıralandı.

‘DEĞİŞİMCİLER’ VE ‘GENEL MERKEZCİLER’ İSİM İSİM ÇALIŞIYOR

PM’nin 4 maddelik sade bir gündemi varmış gibi gözükse de kurultay yaklaştıkça hareketlenen CHP kulisleri PM toplantısının gündemini de belirleyecek gibi gözüküyor.

CHP’lilerin bugünlerdeki en önemli gündemi kurultay sonucunda direkt etkili olan il kongreleri. “Değişimciler” ve “genel merkezciler” olarak tanımlanan gruplar her ilde yürüttükleri lobi çalışmalarıyla kendi il başkanı adayları ve il yönetimi listelerinin kazanması için mesai harcıyor. Seçilen il yönetimi listelerindeki isimler aynı zamanda büyük kurultayda oy kullanacak isimler olacağı için her iki grup titizlikle, isim isim çalışıyor.

DELEGELER İÇİN YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Özellikle delege sayısı yüksek olan İstanbul, İzmir, Ankara gibi illerde yarış daha da hararetli geçiyor. Değişimciler de genel merkezciler de seçimin sonucunu etkileyecek büyük illerdeki delegelerin kendi adaylarını desteklemesi için yoğun bir diplomasi yürüttü, yürütüyor.

‘İSTANBUL’U ALAN CHP’Yİ ALIR MI?’

Bu hafta sonu gerçekleşen Ankara il kongresi, tüm CHP’lilerin gözlerinin çevrildiği yer oldu. Sırada 8 Ekim’de yapılması planlanan İstanbul kongresi var. Genel seçim için konuşulan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da kullandığı “İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” mottosu, bugünlerde CHP koridorlarında da geçerli ve bu motto “İstanbul’u alan CHP’yi alır’a evrilmiş durumda. Bu sebeple her iki kanat İstanbul’u ve delegelerini kazanmak için yoğun mesai harcıyor. İzmir ve Ankara’da blok liste ile kazanan “genel merkezciler” İstanbul’da zorlanacak gibi görünüyor.

İSTANBUL’DA İKİ ADAYLI YARIŞ

İstanbul’da yarışacak adaylar da büyük oranda netleşti: Eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ve Bahçeşehir İlçe Başkanı Özgür Çelik. Her ne kadar CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iki adaydan biri olan Cemal Canpolat’ı desteklediği ifade edilse de diğer aday Özgür Çelik de iddialı bir şekilde yarışa hazırlanıyor. Ekrem İmamoğlu, Özgür Özel, Erdoğan Toprak gibi değişimden yana tutum koyan isimlerin Özgür Çelik’i destekledikleri kaydedilirken Eren Erdem, Oğuz Kaan Salıcı, Zeynel Emre gibi isimlerin Kılıçdaroğlu’nun desteklediği Cemal Canpolat’ın arkasında olduğu belirtiliyor. Değişimciler ve genel merkezciler İstanbul’da delege çoğunluğunu alabilmek için ilçe ilçe, isim isim diplomasi yürütüyor.

İL KONGRE SONUÇLARI DENGELİ, BÜYÜK İLLERDE GENEL MERKEZ KAZANDI

Şimdiye kadar yapılan il kongrelerinin sonuçlarına bakıldığındaysa il başkanı seçilen isimlerin büyük oranda genel merkezi desteklediği görülüyor. Ancak delege dağılımına bakıldığında çarşaf listeyle seçim yapılan yerlerde değişimcilerin de listelerde yer aldığı belirtiliyor. Şimdiye kadar kongresi tamamlanan 33 ilden 14’ünde değişimcilerin, 12’sinde genel merkezcilerin, 7’sinde de değişimcilerin de genel merkezcilerin de yer aldığı karma listelerin kazandığı kaydediliyor. Ankara, İzmir, Balıkesir, Konya, Kayseri gibi delege sayısı çok olan illerde genel merkezcilerin kazanmasının büyük kurultayda genel merkezciler için avantaj olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

BÜYÜK KURULTAY İÇİN ÖNERİLEN TARİH 5 KASIM

CHP PM, kurultaya doğru bu hareketlilik eşliğinde toplanacak. Toplantının siyasi değerlendirmeler kısmında hem il kongrelerindeki tablo, genel merkezin kongrelere müdahale ettiği iddiası gibi tartışmaların gündeme gelmesi beklenirken büyük kurultayın tarihi de netleşecek. PM’de 5 Kasım tarihinin kurultay tarihi olarak belirlenmesi bekleniyor.

TÜZÜK KURULTAYI GÜNDEMDE YOK

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve seçimden sonra oluşturduğu yeni MYK’sinin “devrim niteliğinde olacak” dediği tüzük kurultayı ve bu kurultayın tarihi PM toplantısının gündemine alınmadı. Genel Merkez yöneticileri tüzük kurultayının seçimli kurultayın gölgesinde kalmaması için aralık ayında yapılmasının doğru olacağını düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir